Úvod » Pivní kvasnice » Svrchní » Sušené » SafAle BE-256 11,5g
kvasinky vhodné pro různé belgické pivní styly jako např Abbey, který je znám svou ovocností a vyšším obsahem alkoholu. Tento kmen poměrně rychle kvasí a vyvíjí silné aroma. K zachování tohoto aroma je doporučeno ihned po kvašení kvasnice odstřelit.
Sušené kvasnice Fermentis nutně rehydratovat nepotřebují, nicméně jim tento postup pouze prospěje a ještě to vypadá i mnohem profesionálněji. Postup je tedy následující:
Fermentis doporučuje pro svrchně kvašená piva použít 5-8g sušených kvasnic na 10l mladiny. Samozřejmě vždy záleží na daném pivním stylu, na teplotě kvašení, OG mladiny atp. Je tedy vhodné přistupovat ke každému použití sušených kvasnic individuálně.
Pokud použijete menší než doporučené dávkování tak vám pivo pravděpodobně vykvasí taktéž nicméně to sebou nese jistá rizika. Underpitching (nebo taky možná česky poddávkování kvasnic) způsobuje jednak pomalejší rozběhnutí kvašení a s tím spojenou možnost kontaminace, ale i stres pro kvasinky. Takové stresované kvasinky následně produkují nadměrné a nežádoucí estery či sloučeniny síry.