Úvod » Pivní kvasnice » Spodní » Sušené » Saflager S-23 (11,5g)
Kmen kvasinek pocházející z německého Berlína, hodí se především pro spodně kvašená piva s důrazem na květinové a více esterové aroma.
Sušené kvasnice Fermentis nutně rehydratovat nepotřebují, nicméně jim tento postup pouze prospěje a ještě to vypadá i mnohem profesionálněji. Postup je tedy následující:
Fermentis doporučuje pro svrchně kvašená piva použít 8-12g sušených kvasnic na 10l mladiny. Samozřejmě vždy záleží na daném pivním stylu, na teplotě kvašení, OG mladiny atp. Je tedy vhodné přistupovat ke každému použití sušených kvasnic individuálně.
Pokud použijete menší než doporučené dávkování tak vám pivo pravděpodobně vykvasí taktéž nicméně to sebou nese jistá rizika. Underpitching (nebo taky možná česky poddávkování kvasnic) způsobuje jednak pomalejší rozběhnutí kvašení a s tím spojenou možnost kontaminace, ale i stres pro kvasinky. Takové stresované kvasinky následně produkují nadměrné a nežádoucí estery či sloučeniny síry.