KONTAKTY

Jiří Vymětalík - Pivo je hra
Vichrova 1910
Lysá nad Labem
tel: +420 774 803 767
info@pivojehra.cz

» Tekuté kvasnice

Tekuté kvasnice Fermentum Mobile

Obecná charakteristika

Každé balení kvasnic Fermentum Mobile obsahuje přibližně 25-30 bilionů buněk, které jsou baleny ve sterilních podmínkách a je tak zaručena nejvyšší kvalita.
Balení by mělo být uchováváno při teplotě 2-6°C. Před použitím se doporučuje vytemperovat kvasinky na teplotu mladiny. V případě svrchních kvasinek je to obvykle pokojová teplota (20-22°C), zatímco u spodních kvasinek je teplota 9-15°C. U spodních kvasinek je taktéž důležité, aby teplota nebyla vyšší než 5°C oproti teplotě mladiny. Zabráníme tak teplotnímu šoku, který by mohl způsobit zpomalení jejich množení).
Kvasinky můžeme do mladiny přidat jednak přímo a jednak prostřednictvím vyrobeného starteru.
Každá lahvička Fermentum Mobile je vhodná na max. 20l mladiny o maximální OG 1.057 v případě svrchně kvašených piv. V případě spodně kvašených je silně doporučeno před zakvašením vyrobit startér (návod v tomto textu), případně použít více lahviček.

Přímé přidání

V případě přímého přidání, by měla být mladina schlazena pod 30°C a provzdušněna. Doporučuje se přestříknout vnější povrch balení desifenkčním prostředkem, aby se zabránilo nežádoucí kontaminaci. Obsah balení opatrně promíchejte – otáčením či protřepáním, aby jste získali homogenní suspenzi. Takto připravený obsah balení je možné přidat k mladině. Opatrně otevřete víčko a přidejte do kvasné nádoby. Promíchejte sterilním míchadlem.
Pozor! Může se stát, že kvasinky během temperování nastartují svůj metabolismus tak, že dojde ke zvýšení tlaku v balení. Aby jste předešli vystříknutí kvasinek při otevření, doporučuje se otevírat lahvičku pomalu a opatrně, případně i na několikrát. V případě kmenů s vysokou flokulací (FM11, FM13, FM26, FM30, FM31) se může stát, že vytvořit homohenní suspenzi bude náročné. V tomto případě se pokuste oddělit kvasinky od stěn lahvičky a přidejte do mladiny. V lahvičce se může objevit tmavší usazenina, která vznikla v důsledku sterilizace média a je zcela přirozenou součástí.

Příprava startéru

Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, je třeba počítat s tím, že musíte začít alespoň den před plánovaným zakvašením mladiny. Pokud použijete startér, zvýšíte tím množství buněk a jejich aktivitu. Výsledkem bude vyšší efektivita celého procesu kvašení. Tento způsob je doporučený pro kvasnice Fermentum Mobile.
Připravte si 1l vody, kterou uveďte k varu. Následně do takto převařené horké vody přidejte 100g suchého sladového extraktu nebo 120g tekutého a rozmíchejte. Takto připravenou mladinu opět přiveďte k varu a sterilizujte. Před koncem varu přiklopte nádobu víkem a mladinu ochlaďte např.
ponořením nádoby do větší nádoby se studenou vodou. Po ochlazení mladiny na teplotu pod 30°C,
přelijte do sterilní nádoby (baňky, kádinky apod.), přidejte rozmíchaný obsah lahvičky Fermentum
Mobile a přikryjte hrdlo nádoby alobalem. Nechte inkubovat při teplotě 22-25°C 24-48hodin. Během
této doby se doporučuje startér kontinuálně míchat, aby se kvasinky okysličovaly a měly přístup
k živinám. Po inkubaci přidejte startér do mladiny.
Pokud chcete předejít ovlivnění chuti, nechejte startér několik hodin v chladničce, dokud se kvasinky
neusadí na dně. Následně slijte použité médium a kvasinky opět vytemperujte na pokojovou teplotu
a poté přidejte k mladině.
Všechny kroky přípravy startéru by měly probíhat v maximální čistotě a sterilních podmínkách.
Všechny použité předměty by měly být desinfikovány (doporučujeme 70% ethanol), aby se zabránilo
nechtěné kontaminaci.

MTQxOGV